About

Båstads Träffen är en lokal intressegrupp i Transföreningen FPES i Båstad.


Föreningen bildades den 1 Maj 2010. som en enskild

förening och upptagen som en lokal intressegrupp i FPES

2011-08-27 och därmed likställs med övriga

Lokalavdelningar inom FPES


Hemsida: www.bastadstraffen.se  och www.fpes.se


Gör en medlemsansökan i FPES här


Facebook intressegrupp: Båstadsträffen


Båstadsträffens syfte:

Att arrangera två träffar per år för

transpersoner i Båstad.

En träff vid början och en vid slutet av sommarsäsongen.


Under tiden för träffarna är det som mål att ha ett antal aktiviteter som kan passa de flesta, så som föreläsningar, sminkkurser, filmvisning, utflykter, shoppingturer, fotosafari, tävlingar och inbjudan av Båstadbor till dans, karaoke mm.BÅSTADSTRÄFFARNA KORT HISTORIA

  • Båstadsträffarna startade ursprungligen 1997 och var inrymt de första tio åren på gamla hotell Riviera. Samma plats där nya Riviera nu ligger.
  • När Åsa och Bengt Anderberg hösten 2007 lämnade Riviera fick Båstadsträffen flytta träffarna någon annanstans.
  • Valet föll på Enehalls pensionat där vi var 2008 tom 2010.
  • Följande år 2011 var vi åter på gamla Riviera då man ännu inte startat byggnation av det nya Riviera.
  • Under 2012 huserade vi i Hemmeslövs Herrgård.
  • Året 2013 flyttade vi åter till Enehall där vi sedan dess har haft träffarna.

  • Från 1997 tom 1999 drevs inte Båstadsträffen av någon förening utan av ett samarbete mellan ideella krafter från de nordiska länderna i Sverige, Danmark och Norge. Träffarna fungerade mycket bra. Mycket tack vare Åsa och Bengt Andebergs välvilja och stora stöd.


April 2019, Eva Benner


FRÅN ARKIVET

BÅSTADSTRÄFFARNA, - om att bli förförd - om man vill

Den stora taxin svängde in genom grindarna på Hotell Rivera. Marianne Ljung tittar upp mot entrén. "Här är det, som vi skall vara i september. Skall vi gå in?"

Vi gick in genom entrén och mötte Bengt Anderberg som vänligt tog emot oss. Vi pratade lite om träffen samtidigt som vi tog något att dricka. Nu när vi satt där och läppjade på vår dryck förstod jag ju vad Marianne hade funnit för guldkorn. En oas där man vid den lilla fontänen kunde känna sig alldeles trygg och vara sig själv. Det här var ju bra! Det skulle dock bli ännu bättre.

Episoden ägde rum i juli 1997. Vid den tiden körde Marianne taxi i Båstad och hade under våren 1997 spanat in Hotell Riviera med dess kvalitéer. Hon tog kontakt med Åsa och Bengt och drog igång planeringen för den första Båstadsträffen i september 1997. Kanske var detta en handling mot gängse tradition då helgträffar på den tiden organiserades av föreningar och inte av enskilda personer. Men nu hade vi fått tillgång till Internet och med det hjälpmedlet kunde man lätt sprida information om träffen.

Hur som helst kom därför Båstadsträffarna att från början betraktas som en fri "garnison" utan påverkan från transföreningarna i Norden. En frihet som skulle innebära att denna institution för Nordiskt transande skulle bli mer livskraftig än organiserad tillhörighet. Båstadsträffarna har ju inte varit utan konflikter. Starka viljor har dragit åt olika håll men det har ändå alltid rett ut sig. Demokratin har fått råda.


På den första träffen kom det ca 25 personer (se bild). Den varade från fredag till söndag. Under lördagen bussade Marianne ut oss på olika sevärdheter som Linneväveriet uppe vid Hasses Lada och Norrvikens trädgårdar.

Båstadsträffarna kom sedan att leva vidare ända fram till idag. Många i de Nordiska länderna har engagerat sig och lagt ner massor av jobb. Ett tag hade vi bl.a. Nordiskt Transforum som stod för arrangemangen med representanter från Norge, Danmark och Sverige. Flera år var Sara Lund engagerad med att ordna värdefulla program på träffarna. Slutligen, våren 2005 ledde hon så den stora transkonferensen på Riviera som arrangerades av FPES och RFSL. Vi var över 130 personer på lördagens festmåltid. Hotellet var sprängfyllt och Åsa fick engagera andra hotell.

I september 2007 var den sista transträffen på Riviera. Hotellet hade nu sålts av Åsa och Bengt. Det blev ett underbart men också lite sorgset 10-års jubileum. Vid jubileumsfesten var det fullt hus - även fullbokat hos grannen Hotel Neptun. Båstadsträffarna skulle dock komma att fortsätta utan uppehåll. Förutseende transor hade redan bokat nästa vårträff på Pensionat Enehall som låg bara 1 km från Riviera. Tala om livskraft.

Pensionat Enehall med Patrik Larsson vid rodret är nu sedan dess vår nya bastion. Ett underbart klassisk svensk pensionat från 1924 med mycket tradition och atmosfär. Träffarna har dessutom utökats med en vinterträff i februari. Det känns som att vi kan bli här i många år framöver för det finns gott om plats och hjärtrum för våra traditioner och speciella önskemål.

Båstadsträffarna har sedan starten på Enehall arrangerats på ett förtjänstfullt sätt av Båstadsgruppen med Katja i spetsen. Med stor uppfinnigsrikedom har nya grepp tagits som bl.a spektakulära High Heel Race, allsång med sponsorer, golftävlingar mm. Flertal TV-team har även varit i Båstad och filmat. Media rapporterar och är med på ett helt annat sätt än tidigare och vi transor öppnar upp oss mot samhället. Vi är inte längre rädda för att visa oss. Det är mycket stor skillnad i öppenhet mot för 10-15 år sedan och Båstadsträffen har säkert bidragit mycket till det.

Det som är "grejen" med Båstadsträffarna, är att man blir förförd - om man vill. Att återse dessa underbara människor, känna tryggheten, gemenskapen, friheten och naturen. Att det blev så bra, kunde man inte ana när Båstadsträffarna drog igång 1997.

oooOOOooo

Denna text över Båstadsträffens tillkomst har funnits tidigare på Båstadsträffens hemsida. En första version skrev jag till 10-årsjubileet 2007. Sedan kompletterades den med vistelsen på Enehall. Texten ovan är från september 2009.

Maj 2015, Eva Benner

(C) Båstadsträffen 1997- 2019